Home.

Ambachtelijk proces.

Geschiedenis van chocolade.

Assortiment bonbons.

Geschenken.

Bedrijven.

Feestdagen.

Contact.

Het vervaardigen van bonbons en chocolade producten is een ambachtelijk proces

Chocolade

De chocolade komt van het Belgische Callebaut ( de beste chocolade die er is). Deze worden aangeleverd in callets of blokken van 5 kg. Deze chocolade wordt in de chocolade machine gesmolten en verwarmt tot ca. 45 graden. Juiste kristallen in de chocolade zorgen voor een mooie glans en een knapperig product. Om de juiste kristallen in de chocolade te krijgen moet de chocolade in beweging worden gebracht. Dit gebeurt door het wiel van de chocolade machine. Ook moet de temperatuur teruggebracht worden naar ongeveer 30 graden. De temperatuur verschilt per chocolade soort. Voor witte , melk en pure chocolade is dit respectievelijk 29, 30 en 31 graden.

Vormen

Heeft de chocolade de juiste kristallen dan kunnen de vormen gevuld worden met chocolade ( dit noemen we mouleren ). Als de vormen vol zijn met chocolade worden ze op de triltafel gezet. Het trillen van de vorm voorkomt dat er luchtbelletjes en daardoor gaatjes in de bonbons komen. Hierna wordt de vorm ondersteboven gehouden waardoor de vorm leeggegoten wordt. In de vorm blijft nu een laagje chocolade achter wat de buitenkant van de bonbon vormt. De chocolade moet nu ongeveer 10 minuten drogen. Doordat de chocolade de juiste kristallen heeft wordt de chocolade mooi hard en krimpt hij in de vorm. Hierdoor komt hij los te zitten in de vorm en kan er later er uit gehaald worden.

Vullen van de vorm

De vorm kan nu gevuld worden met een vulling. De vulling kan bestaan uit een praline, genache of een creme vulling. De vulling wordt bij ons altijd vers gemaakt, zodat de kwaliteit altijd gewaarborgd is.

De vulling wordt in de vorm gespoten, een paar millimeter onder de oppervlakte, waarna het voor een korte tijd in de koeling gaat om op te stijven.

Dichtstrijken

Als de vulling voldoende is opgesteven kan de vorm dicht gestreken worden met een dun laagje chocolade. Deze chocolade moet weer even in de koeling voldoende hard worden, waarna de bonbons uit de vorm gehaald kunnen worden. We noemen dit het lossen van de bonbons.

Het eindresultaat

Het eindproduct bestaat uit zeer veel verschillende soorten bonbons en chocolaatjes